Image
Можем да проектираме, доставим, монтираме и въведем вашата централа в експлоатация от проектирането до решението по институциите.

Фотоволтаичното земеделие - новата страст на фермерите в Западна Европа

Фотоволтаичното земеделие

Технологията увеличава добивите и пази културите от екстремни климатични явления.

През последните години примерите се множат в държави като Франция, Германия, Белгия или Италия. Фотоволтаичното земеделие, или както още го наричат - агрофотоволтаиците, е увлечението на фермерите в Западна Европа. И за това има съществени причини - климатичните промени и необходимостта от преход към по-зелени източници на енергия. Или както самите фермери обясняват, става дума за предизвестената сватба на земеделието и на слънчевата енергия.

В САЩ този тип проекти често са

наричани "слънчево споделяне"

Във Франция особено запалени са лозарите. В страната, която произвежда едни от най-добрите вина в Европа, фотоволтаичните пана се превръщат в начин лозята да бъдат опазени от екстремни климатични явления - големи студове и големи жеги, на които сме свидетели напоследък.

За френските производители на вино фотоволтаиците играят ролята на чадъри, издигнати на между 3 и 5 м над взискателната култура. А докато гроздето зрее, те произвеждат и електричество, способно да захрани едно цяло село. "Искаме да живеем от занаята си. Затова се налага да инвестираме в това, което ще ни позволи да оцелеем", споделят те.

През септември дойде и новината за първото в света вино, произведено благодарение на този съюз между земеделие и слънчеви панели. Експериментът започва през 2018 г. в Терас, близо до Перпинян, в Източните Пиренеи. На терен от 5 хектара с близо 18 000 корена лози е изградена фотоволтаична централа с мобилни слънчеви панели, които се контролират от разстояние. Целта е да бъде предпазена реколтата от капризите на времето, които удрят особено силно района на Френското Средиземноморие - градушки, но преди всичко непоносими летни горещини. Заради тях специалистите във винарството заговориха за наложително преселение на лозята на север и за нуждата да се променят винарските сортове грозде, "за да се спаси виното". Управлявани от алгоритми и интелигентни сензори.

Инвестиции в слънчева енергия
От какво се състои фотоволтаичната система
Solar Power Eu - соларни панели и инвертори

Можем да проектираме, доставим, монтираме и въведем вашата централа в експлоатация от проектирането до решението по институциите.

За връзка с нас

Информация

Абонамент

Абонирайте се за актуални предложения и оферти.

Your Cart

Поръчката е празна

Your Wishlist

Списъкът с желани продукти е празен

Login